
Subject: Remove statement in nutrition section
Posted by bloessnerM on Mon, 07 Apr 2014 07:27:54 GMT
View Forum Message <> Reply to Message

I want to share one observation e.g. as found in the recent Pakistan 2012-13 report in section
11.1.2 on page 165. 

In the last sentence of the 1st paragraph it reads: 
"Children under age 2 or less than 85 cm (if the age was not known) were measured lying down
on the board (recumbent length), and ....". 

We would propose to delete this sentence as it is no longer relevant. With the new WHO child
growth standards the recommendation is that the observer measures either length or height
(depending on what is easier and more convenient for the mother and child)and reports how the
measurement was taken (see Question 208 in the household questionnaire). The formula in the
calculation matrix is subsequently making adjustments as needed. 

In addition the recommended cut-off from length to height in the standard measuring technique
has shifted from 85 to 87 cm with the move from the NCHS international reference to the WHO
standards in 2006. But as mentioned above the easiest to correct that would be to simply delete
the entire sentence from the report template. In turn it is crucial to keep Question 208 so that the
calculation process can make any necessary adjustments.  

Page 1 of 1 ---- Generated from The DHS Program User Forum

https://userforum.dhsprogram.com/index.php?t=usrinfo&id=1709
https://userforum.dhsprogram.com/index.php?t=rview&th=1100&goto=1896#msg_1896
https://userforum.dhsprogram.com/index.php?t=post&reply_to=1896
https://userforum.dhsprogram.com/index.php

